Internet servisi

Digitalizujemo javnu upravu

Sa četvrtom industrijskom, odnosno digitalnom revolucijom, imamo šansu da nadoknadimo zaostatak i uhvatimo priključak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno menja naše živote, ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama, ne zaziru od njih. Proces digitalizacije poboljšava standard i kvalitet života građana Srbije. Povećava se efikasnost, smanjuju se troškovi i kreira se nova vrednost u skoro svim oblastima života i rada. Proces digitalizacije je najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

Internet domeni

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu vrši registraciju domena organa državne uprave i pravosudnih organa (gov.rs / upr.srb, sud.rs, jt.rs). Na serverima Kancelarije je registrovano preko 750 .gov.rs domena i preko 80 ćiriličnih domena .upr.srb. Takođe, registrovano je više od 250 .sud.rs domena i 90 .jt.rs domena.

Domeni „gov.rs/upr.srb” namenjeni su za registraciju Internet domena organa državne uprave. Domeni “sud.rs/sud.srb” i „jt.rs/jt.srb” namenjeni su za registraciju Internet domena pravosudnih organa. Registracija Internet domena je besplatna i moguća je isključivo na zahtev organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, odnosno pravosudnog organa, upućenog Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Korišćenje ovih domena je dozvoljeno samo za zvanične poslove organa državne uprave, jedinice lokalne samouprave i pravosudnog organa koji je registrovao domen.

Elektronska pošta

Kao jednu od usluga Internet servisa koju pruža organima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave Kancelarija  ima razvijeno jedinstveno softversko rešenje za sistem elektronske pošte (email hosting sistem), za koje je dobijena međunarodna nagrada Diskobolos. Kancelarija nudi i delegaciju administracije elektronske pošte pojedinačnim državnim organima i jedinicama lokalne samouprave.

Na dnevnom nivou kroz sistem prolazi više od 50.000 poruka. Broj aktivnih email naloga je oko 12.000. Trenutno, sa tendencijom porasta, servis elektronske pošte koristi oko 11.500 zaposlenih u organima državne uprave, pravosudnih organa i jedinicama lokalne samouprave.

 

Web hosting i bezbednost internet prezentacija

Kancelarija pruža uslugu web hostinga i zaštite internet prezentacija državnih organa. Na web serverima Kancelarije trenutno se hostuje oko 100 internet prezentacija organa državne uprave, pravosudnih organa i jedinica lokalne samouprave.