Ukidanje pečata

Gradimo digitalno društvo

Zbogom čekanju u redovima, gužvama na šalterima ili pogrešnim brojevima telefona. Elektronska uprava vam omogućuje da veliki broj administrativnih poslova završite daleko komfornije iz svog doma, kancelarije, ili čak u pokretu, putem mobilnih uređaja, tako da vam ostaje više vremena za stvari koje su zaista bitne.

 

Stupanjem na snagu izmene Zakona o privrednim društvima ukida se korišćenje pečata za privredne subjekte. Zakon je van snage stavio odredbe čak 10 zakona i 107 podzakonskih akata u kojima se pominje pečat. Ni jedna institucija banka ili organizacija više nema pravo da zahteva pečat privrednim društvima ili preduzetnicima.

 

Pečat više nije potreban kod prijema pošte, izdavanja različitih potvrda, popunjavanja obrazaca, podnošenja zahteva i sl. Privredna društva i preduzetnici koji su se osnovali posle 1. oktobra 2018. godine ne moraju da izrađuju pečat, dok postojeći mogu postepeno da ih izbace iz upotrebe.

 

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), obezbedila je kontakt formu gde svi pravni subjekti mogu da prijave institucije koje im traže pečat. 

Kontakt

Kontakt centar za privreduB2G

Kontakt centar za privredu namenjen je svim pravnim subjektima gde mogu da prijave institucije koje im traže pečat.