еПлаћање

Будућност је стигла

Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, имамо шансу да надокнадимо заостатак и ухватимо прикључак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално мења наше животе, она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама, не зазиру од њих. Процес дигитализације побољшава стандард и квалитет живота грађана Србије. Повећава се ефикасност, смањују се трошкови и креира се нова вредност у скоро свим областима живота и рада. Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста.

 

Свим корисницима Портал еУправа омогућено је  да административне таксе за све услуге доступне на Порталу могу да плате електронски. Доступно је плаћање националном Дина платном картицом, Мастер, Маестром или Виза платном картицом свих банака које послују на тржишту Србије, као и електронским новцем. Грађани могу услуге на Порталу еУправе да плате и интегрисаним електронским банкарством што је први пут да је овај вид електронског плаћања омогућен на интернет порталима у Србији.

 

Систем за електронско плаћање еПлаћање као део Портала еУправа је осмишљен тако да пружи могућност интеграције поступка плаћања административних такси са независним апликацијама институција које самостално нуде електронске услуге. То практично значи да институције имају могућност да комплетно аутоматизују процес подношења електронских захтева, укључивши и online плаћање, и тиме грађанима и привреди олакшају пословање са администрацијом. Уколико институција нема намеру да самостално развија електронске услуге које би интегрисала са системом еПлаћање, тада може креирати електронску услугу на Порталу еУправа. Тако креиране електронске услуге такође користе систем еПлаћање.

 

Канцеларије за ИТ и еУправу, активно ради на томе да сви шалтери градских и општинских управа у Србији омогуће плаћање административних такси платним картицама посредством ПОС терминала. На овај начин, плаћањем путем интернета или на ПОС терминалима повећава се ефикасност у пружању услуга грађанима, штеди се време чекања у редовима и елиминише се одлазак грађана до поште или банке и поновни долазак на шалтере државне управе или локалне самоуправе. Једном речју грађанима се омогућава лакше и брже обављање услуга јавне управе.

 

Пријава за коришћење платформе за плаћање – еПлаћање