ПОС терминали

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу нуди свим органима јавне управе - државним органима и јединицама локалне самоуправе бесплатну инсталацију ПОС терминала на шалтерима, како би грађани или привредници могли да плате таксе, накнаде или порезе на лицу места без додатних одлазака на шалтере банака или пошта.

 

Канцеларија је до сада потписала више од стотину Споразума о инсталирању ПОС терминала у органима државне управе и локалне самоуправе. До сада је инсталирано више стотина ПОС терминала на шалтерима општина или градова широм Србије, на шалтерима катастра и Управе саобраћајне полиције, док је у току припрема за инсталацију ПОС терминала на шалтерима МУП-а.  У плану је да све општине и градови уђу у систем плаћања путем ПОС терминала у току 2020. године.

 

Како би повећали број шалтера са инсталираним ПОС терминалима у општинама и градовима широм Србије, у сарадњи са НАЛЕД-ом, а под слоганом Плати картицом и победи, првог јула 2019. стартовало је такмичење градова и општина Шампиони безготовинског плаћања које организују Канцеларија уз подршку компанија  Mastercard i Visa. У наградној игри учешће је узело 60 општина или градова са територије Републике Србије који су омогућили плаћање такси и накнада платним картицама на шалтерима. Победници ће бити изабрани према броју такси, накнада и пореза плаћених картицом на шалтерима локалних самоуправа у односу на број становника, од 1. јула до 31. децембра.

 

Већа употреба безготовинског плаћања односно платних картица доприноси смањивању сиве економије у Србији јер такав вид куповине чини трансакције потпуно транспарентним.

 

Према подацима из истраживања Earnst&Young из 2016. године, повећање вредности картичног плаћања на платним терминалима у износу од 1% БДП-а резултира смањењем обима пасивне сиве економије од 0,037% БДП-а. То значи да смањење у обиму готовинског плаћања за 25% у земљи у којој обим пасивне сиве економије износи 20% БДП-а доводи до смањења тог обима на 15%.

 

Очекује се да ће до 2022. у ЕУ бити више безготовинских трансакција од оних које подразумевају готовину, а развијене земље попут Шведске на путу су да потпуно укину готовину као скупљи и мање безбедан начин плаћања. С друге стране, у Србији је број ПОС терминала по становнику и даље 2.5  мањи од ЕУ просека.

 

Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност. Држава добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој.