Захваљујући еУправи услуге локалних самоуправа могу несметано да се пружају и у време пандемије коронавируса. Од данас услуга електронске пријаве деце у предшколске установе - еВртић активна је у Крушевцу, Димитровграду и Лебану.

Услуга еВртић је од ове године доступна родитељима путем Портала еУправе по први пут у свим општинама и градовима у Србији.

Приликом коришћења ове електронске услуге  аутоматски се прибављају неопходни подаци из матичне књиге рођених, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и евиденције пребивалишта, тако да родитељи не морају да достављају ни један документ приликом уписа детета, нити да одлазе ни на један шалтер.

Услуга еВртић је намењена  родитељима који су држављани Републике Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.

За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју или децу из породица које користе неки облик социјалне заштите предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно је да родитељи поднесу релевантну документацију којом доказује наведени статус лично у предшколску установу. Препорука Канцеларије за ИТ и еУправу свим предшколским установама, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, јесте да се родитељима омогући да електронским путем доставе ову документацију.

Услугу еВртић на Порталу еУправа је први омогућио град Београд 2016. године. Прошле године еВртић су користили родитељи у 17 градова и општина широм Србије, а од ове године све локалне самоуправе пружају ову електронску услугу.

У овом тренутку услуга еВртић је доступна у следећим градовима и општинама: Алексинац, Ниш-Медијана, Крагуjeвац, Бела Црква, Рашка, Блаце, Бољевац, Бор, Босилеград, Бачка Паланка, Владимирци, Владичин Хан, Власотнице, Гаџин Хан, Деспотовац, Параћин, Дољевац, Зајечар, Кнић, Медвеђа, Мерошина, Сокобања, Сурдулица, Пландиште, Прибој, Ражањ, Трговиште, Ћићевац, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Ваљево и Чајетина.

Услуга еВртић је доступна на Порталу еУправа свим регистрованим корисницима Портала, а родитељи могу користити услугу и пријавити дете у жељену предшколску установу у термину трајања конкурса те предшколске установе.

еВртић је једна од првих електронских услуга која је „победила“ папирну, јер много већи број родитеља користи електронску услугу уместо класичне. До данас је електронски  поднето укупно више од 48.000 пријава, али се очекује да тај број ове године буде значајно премашен.

 

Сви конкурси предшколских установа у марту месецу

Како да креирам налог на Порталу еУправа?

Сазнајте више о упису у вртић и предшколску установу.