Од данас почиње онлајн тест за самопроцену знања за ученике осмог разреда, који ће по први пут бити организован потпуно електронски и који ће ученицима омогућити бољу припрему за завршни испит. Обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у земљи, стручњаци кабинета председнице Владе, Министарстава просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за ИТ и еУправу успоставили су дигиталну платформу Моја учионица (www.mojaucionica.gov.rs) путем које ће осмаци моћи да стекну увид колико су напредовали у предметима који су обухваћени завршним испитом и да по потреби додатну пажњу посвете одређеним областима ових предмета.

Онлајн тестирање ће бити спроведено по следећој динамици: 22. април – тест из српског/матерњег језика, 23. април – тест из математике, 24. април – комбиновани тест. Ученицима ће тестови бити доступни 12 сати дневно тј. од 8 до 20 часова. Ученици на почетку сваког теста бирају језик на којем ће радити тест. Повратну информацију о резултатима теста ученици ће моћи да виде након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна и када ће моћи да им приступе и анализирају их. Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у суботу од 12 до 14.30 часова.

Резултати теста се неће оцењивати, а ученицима се саветује да самостално реше тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ће једино тако имати прави увид у своје тренутно знање и смернице за даље планирање учења.

По нормализовању услова рада, спровешће се и званични пробни завршни испит, што значи да ће ученици имати више прилика да провере своје знање пре завршног испита.

Обзиром да око 4,4% ученика осмог разреда нема услове за онлајн тестирање од куће (немају интернет приступ и/или одговарајући уређај) Канцеларија за ИТ и еУправу је уз помоћ донатора – Телеком Србије, Теленор Србија, ВИП, Comtrade и Huawei – обезбедила донацију паметних телефона, таблета и мобилних картица за око 2.800 ђака. Уколико и поред ове донације неки од ученика ипак не буду имали техничке могућности да раде онјлајн тестирање школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату на дан комбинованог теста, чиме се обезбеђује пун обухват генерације осмог разреда.

Циљ првог пробног завршног испита је да се искористе досадашњи резултати дигитализације у систему просвете и јавне управе како би се ђацима осмог разреда и у условима ванредног стања обезбедила додатна могућност вежбања и припреме за завршни испит, као и да се провере потенцијали да се у наредним годинама спроведе потпуно дигитални завршни испит.