Канцеларија за информационе технологије и еУправу позива све заинтересоване грађане да се пријаве на актуелни конкурс преквалификације у ИТ сектору на сајту ИТ обуке, који ће сутра у 23 часа бити званично затворен.

За програм, у оквиру кога ће до краја године 900 полазника широм Србије на свеобухватан начин бити обучено за рад у најбрже растућој индустрији у Србији, до сада се пријавило више од 9.500 кандидата.

Право учешћа имају сви пунолетни грађани са минимум средњом стручном спремом, без обзира на то да ли су запослени или не.

У првој пилот фази до сада је преквалификовано првих  94 грађана. Више од 70 одсто њих већ је учествовало у стручним праксама у ИТ компанијама, са озбиљном перспективом да се запосле, док се преко 10 њих већ запослило.

Програм је покренут на предлог Савета министара којим председава председница Владе Ана Брнабић. Креиран је након свеобухватног истраживања које је показало да 118 ИТ компанија планира да у наредних годину дана запосли чак 961 јуниор програмера. Већ сада је постигао одличне резултате и показао се као ефикасан алат у смањењу незапослености и повећању компетенција у ИТ сектору, којем у овом часу недостаје између 15.000 и 20.000 стручњака.