Делегација Канцеларије за информационе технологије и електронску управу коју предводи директор доц. др Михаило Јовановић састала се данас са високом делегацијом компаније Хуавеј у седишту ове компаније у граду Донгуан у Кини коју предводи Ма Ли, председник Хуавеј за Cloud Computing и Big Data платформу.

На састанку су разматране могућности око укључивања компаније Хуавеј у развој клауд инфраструктуре будућег Државног дата центра у Крагујевцу, као и успостављања Државне платформе за вештачку интелигенцију која би била базирана на HPC (high performanc computing) решењима.  Изградњом Државног дата центра у Крагујевцу који ће по својим капацитетима и техничким и безбедносним стандардима бити водећи у југоисточној Европи, те припремом Стратегије развоја вештачке интелигенције у Србији и планирањем Државне платформе за вештачку интелигенцију, Влада Србије прави нове искораке и позиционира Србију као регионалног лидера у развоју ИТ сектора.

На састанку посебна пажња је била усмерена на завршне активности који се односе на отварање Иновативног центра за дигиталну трансформацију, као Регионалног Хуавеј центра за Западни Балкан са седиштем у Београду.