Како више од 4,4% ученика осмог разреда није имало услове за онлајн самопроцену знања (интернет приступ и/или одговарајући уређај) на позив Канцеларија за ИТ и еУправу компаније Телеком Србија, Теленор Србија, Vip, Comtrade и Huawei су обезбедиле донацију паметних телефона, таблета и мобилних картица за око 2.800 ђака.

„Компаније Телеком Србија, Теленор Србија, Vip, Comtrade и Huawei су се одмах одазвале нашем позиву и као друштвено одговорне копаније донирале велики број уређаја за осмаке који нису имали услове за онлајн тестирање од куће. На тај начин су још једном показали висок степен друштвено одговорног пословања и дигиталне солидарности, као и да су, када је најпотребније, спремни да несебично помогну грађаним Србије, поготово најмлађима и ми им се овим путем захваљујемо на том племенитом гесту“, изјавио је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.  

Онлајн тест за самопроцену знања за ученике осмог разреда, је по први пут организован потпуно електронски како би се ученицима омогућила боља припрема за завршни испит. Резултати теста се не оцењују, а ученицима се саветује да самостално реше тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ће једино тако имати прави увид у своје тренутно знање и смернице за даље планирање учења.

Циљ првог пробног завршног испита је да се искористе досадашњи резултати дигитализације у систему просвете и јавне управе како би се ђацима осмог разреда и у условима ванредног стања обезбедила додатна могућност вежбања и припреме за завршни испит, као и да се провере потенцијали да се у наредним годинама спроведе потпуно дигитални завршни испит.