Општини Прибој, победнику такмичења „Шампиони безготовинског плаћања“, уручена је прва награда - нови рачунари и друга ИТ опрема у вредности од 20.000 евра, који ће од следеће школске године обрадовати ђаке Машинско електротехничкe школe, али и помоћи локалној администрацији да унапреди електронску комуникацију са грађанима и пружи квалитетније услуге.

Прибојчани су прво место заслужили тако што су од јула до краја 2019. године, у конкуренцији 60 локалних самоуправа, највише пута „провукли“ картицу да би платили таксе, накнаде и порезе на шалтеру локалне самоуправе. Због промењених  околности које је донела пандемија корона вируса, организатори и Општина сагласили су се да средства предвиђена за главну награду преусмере са дечјег игралишта на опремање школе и модернизацију опреме у јавној управи, што се показало потребнијим за време ванредног стања.

Такмичење под слоганом „Плати картицом и победи“, организовали су владина Kанцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи с НАЛЕД-ом, а уз подршку компанија Mastercard и Visa. У оквиру такмичења, бесплатно су уведени ПОС терминали на шалтере локалних самоуправа, што представља посебну погодност за грађане ових средина који су за шест месеци платили картицом 13.500 такса, накнада и пореза у износу већем од 20 милиона динара – и то без одласка у пошту или банку и непотребног чекања у редовима.

- У међувремену, увели смо још 400 ПОС терминала на шалтере институција у више од 100 локалних самоуправа, укључујући и шалтере Управе саобраћајне полиције и катастра, како бисмо грађанима омогућили да једним потезом картице или мобилног телефона плате накнаде и заврше све на једном месту, брзо и безбедно. Пандемија корона вируса указала је на значај развоја безготовинских и бесконтактних плаћања која, у ситуацији када је неопходно избегавати гужве и свести физички контакт на минимум, имају несумњиву предност у односу на кеш – изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

То су између осталог разлози зашто је електронско плаћање услуга јавне управе нашло своје место међу приоритетима недавно усвојеног Програма развоја еУправе до 2022. у чијој изради је, уз Канцеларију за ИТ и еУправу, учествовао и НАЛЕД, а уз подршку Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства, посредством УНДП, као и Европске уније у оквиру пројекта Реформа јавне управе.

Шефица Јединице за конкурентност у НАЛЕД-у Драгана Илић каже да је трећина становништва већ чула за могућност плаћања на ПОС терминалима јавне управе, и за то је заслужна кампања „Шампиони безготовинског плаћања“ и подршка компанија Visa и Mastercard. Истраживања показују и сталан раст поверења у овај вид плаћања.

- Коришћење картица повећано је за скоро 14% у протеклих годину дана и сада половина грађана истиче да плаћа безготовински, углавном зато што им је тако лакше. У Србији је издато више од 8,2 милиона картица, али је број ПОС терминала по глави становника и даље више него двоструко мањи у односу на просек ЕУ па је потребно наставити са развојем инфраструктуре за безготовинска плаћања у приватном и јавном сектору – закључује Илић.