eUpis

Gradimo digitalno društvo

Zbogom čekanju u redovima, gužvama na šalterima ili pogrešnim brojevima telefona. Elektronska uprava vam omogućuje da veliki broj administrativnih poslova završite daleko komfornije iz svog doma, kancelarije, ili čak u pokretu, putem mobilnih uređaja, tako da vam ostaje više vremena za stvari koje su zaista bitne.

Informacioni sistem eUpis, koji je Kancelarije za IT i eUpravu realizovala u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine je prvi put implementiran u sistem prosvete.

 

Uvođenje ovog sistema oslobađa roditelje, đake i studente da prilikom upisa prilažu dokumenta kojima sada zaposleni u obrazovnim institucijama pristupaju po službenoj dužnosti i pribavljaju te podatke iz evidencija, a sve u cilju pojednostavljenja birokratskih procedura za građane.

 

Kancelarija za IT i eUpravu je za zaposlene u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima Univerziteta u Beogradu, obezbedila kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi.

 

Zahvaljujući informacionom sistemu eUpis ove godine je elektronski upisano 65.541 đaka u prvi razred osnovne škole, 51.571 učenik u srednju školu i preko 3600 studenata na fakultete Univerziteta u Beogradu čime je građanima ušteđeno skoro 200.000 sati. Takođe,  eUpis omogućava i elektronsko formiranje odeljenja – formirano je 247 odeljenja u srednjim školama i 1.614 odeljenja u prvim razredima osnovnih škola u Srbiji. Implementacija eUpisa omogućava je potpuno informatičko praćenje postupka upisa od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavlja početak implementacije novog i sveobuhvatnog jedinstvenog sistema prosvete (JISP).