Srbija digitalizuje

Program širenja znanja iz oblasti digitalne transformacije

Sa četvrtom industrijskom revolucijom, digitalizacija postaje glavni katalizator inovacija, modernizacije, ekonomskog rasta, konkurentnosti i sveobuhvatnog društveno-ekonomskog napretka i razvoja. Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije i razvoja elektronske uprave, što je doprinelo značajnom razvoju u ovoj oblasti u proteklih nekoliko godina. Digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Republike Srbije, transformiše se način rada javne uprave i podiže se njena ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada.

 

 

 

U proteklom periodu iskazano je interesovanje drugih zemalja za rešenja elektronske uprave koje Republika Srbija razvija, koristi i unapređuje. Tokom Digitalnog samita Zapadnog Balkana, iniciranim Berlinskim procesom, koji je održan aprila 2019. godine u Beogradu, izražena je velika politička podrška i razumevanje za proces digitalne transformacije. Regionalna razmena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, od neprocenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u celini.

 

Program širenja znanja iz oblasti digitalne transformacije „Srbija digitalizuje“ predstavlja instrument saradnje Republike Srbije sa partnerskim zemljama u domenu digitalne transformacije, u cilju jačanja kapaciteta potrebnih za obavljanje stručnih i tehničkih poslova u cilju pružanja podrške implementaciji elektronske uprave, kao i uspostavljanja dodatne osnove za unapređenje ekonomske i političke saradnje. Pružanje ovakvog vida usluga drugim partnerskim državama predstavlja i važan segment razvojne saradnje sa inostranstvom.

 

Cilj Programa je uspostavljanje novih i unapređenja postojećih oblika partnerstava, zasnovanih na diseminaciji znanja i međusobnom osnaživanju kapaciteta potrebnih za digitalnu transformaciju i podršku razvoju elektronske uprave.

 

Republika Srbija je posvećena saradnji sa drugim državama, i sa velikim zadovoljstvom i posvećenošću nastoji da stečeno znanje i iskustvo podeli sa svim zainteresovanim zemljama kroz uspostavljanje različitih vidova saradnje u cilju širenja znanja i iskustva iz domena digitalizacije i elektronske uprave.

 

Kontakt: kancelarija@ite.gov.rs